FORSIDE
×
OM JÆGERSPRIS SLOT Museum Særudstilling Påskeudstilling i Rebekkasalen Efterårsferie Koncerter og Andre Arrangementer Oplev museet Park Mindelunden Guidebog til Mindelunden Café Danner Slottets historie Restaureringsprojekt Tårnuret
OM BØRNEHJEMMET DANNERS BØRN Hjortholm Birkebo Slotsskolen
OM SKOVEN De tusindårige ege Vandreture Brændesalg Ridetegn Jagtudlejning Arrangementer i skoven
OM STIFTELSEN Fundats og Uddelingspolitik Bestyrelse og direktion Persondata Naturbørnehave - Fasangården Dannerkollegiet Dannerboliger Støtte til Syriske Flygtningebørn Samarbejdspartnere Boligudlejning Forpagtning Stiftelsen på skrift "Jægersprisere" Kontakt Stillingsopslag
OM LEGATER Fonden Mindefonden

Audienssalen. Foto H.Ledet

Museet på Jægerspris Slot

ÅBNINGSTIDER       ENTRÈPRISER

Kong Frederik VII erhvervede Jægerspris Slot den 21.april 1854 på sin hustru, Louise Danners fødselsdag.

Herefter blev de oldenborgske kongers gamle jagtslot til privatbolig for landets konge og siden enkesæde for grevinde Danner.

Parret foretog straks en større renovering af slottet, og den mode- og stilbevidste grevinde indrettede boligen efter tidens smag.

I 1866, tre år efter kongens død, åbnede grevinde Danner dele af slottet for publikum.

Her skulle alt "have plads på samme sted, hvor de pleje at bero". Grevinde Danner ønskede hermed, at stuerne skulle stå som et evigt minde for eftertiden om den folkekære konge.

 

Silketapeter og jagttrofæer

I museet kan man se mindestuerne med audienssalens silketapeter og smukke stukloft, relieffer af Thorvaldsen, kongens arbejdsværelse med den imponerende pibesamling og det store oliemaleri af grevinde Danner i brudekjole malet i 1850 af David Monies.

Desuden kan man se tårnværelset med de gamle gyldenlædertapeter og kongens fiskestang, jourstuen med kongens flotte våbensamling og mange af de kostbarheder som kongen havde arvet fra sine forfædre, samt korridoren med de kongelige jagttrofæer og malerier af de oldenborgske konger.

 

Kong Frederik d. VII´s arbejdsværelse
 

Mindestuerne på Jægerspris Slot er således det eneste sted i Danmark hvor 1850’ernes boligindretning kan opleves i en samlet helhed.

Grevinde Danner bestemte i sit testamente, at hendes kabinet skulle stå urørt efter hendes død. Stuen med de smukke gule silkebetrukne møbler med grevindens monogram åbnedes for publikum i 1874. I et tilstødende lokale fortælles om Louise Danners mange rejser.

 

Til gavn for fattige og efterladte piger

Børnehjemmets historie fortæller om grevinde Danners ønske om, at Jægerspris Slot og gods efter hendes død skulle være en Stiftelse til "gavn for fattige og efterladte Piger".

Allerede i begyndelsen af 1900-tallet var Stiftelsen en af landet største børneinstitutioner, og er også i dag hjem for mange børn.

I udstillingen fortælles, hvordan børnene levede og boede på børnehjemsafdelingerne rundt om Slottet i 1920’erne, 30’erne, og 40’erne, og her vises, hvorledes dette store private børnehjem har haft betydning for børneforsorgen i Danmark.

Med udstillingen er også skabt historie for de tusinder af danskere, der gennem tiden har levet deres barne- og ungdomsår på tilsvarende måde.

4.afd. Fasangården foto ca. 1900.

 

Unikke guldfund

Kongelig arkæologi  fortæller om Frederik VII’s store viden og interesse for arkæologi. I udstillingen indgår flere helt unikke guldfund fra bronzealderen, fundet ved udgravninger på Fyn hvor Frederik VII opholdt sig som kronprins.

Med kongens arkæologiske samling som midtpunkt, fortælles om hans oldefar Frederik V’s udgravning af en jættestue i Slotshegnet i 1744 – i øvrigt den første udgravning i Danmark, og om hans farfar arveprins Frederik, der i 1776 udgravede og "formgav" Julianehøj øst for slottet.

Endelig fortælles om Frederik VII’s betydning for dansk arkæologi som mæcen og fagfælle."Et spilleparti i kronprins Frederiks audiensgemak på Christiansborg". Pastel udført af J.H. Haffner i 1794, Jægerspris.

 


Grevinde Danner iført sin brudedragt. Oliemaleri 1850 af David Monies.
Børnehjemsmuseet. Foto: N.Sættem

Café Danner

Besøg den økologiske café i Slotsgården.

Åbningstider og Yderligere information om Cafe Danner kan findes på caféens hjemmeside.


Niels Simonsen (1855): En Arabisk Brevpost. Foto: H.Ledet