FORSIDE
×
OM JÆGERSPRIS SLOT Museum Sådan bygger du et slot Podcast Skolemateriale Køb billetter Oplev museet Park Mindelunden Guidebog til Mindelunden Café Danner Slottets historie Restaureringsprojekt Louisenlund på Bornholm Tårnuret
OM BØRNEHJEMMET DANNERS BØRN
OM SKOVEN De tusindårige ege Vandreture Brændesalg Ridetegn Jagtudlejning og jagtdage i Færgelunden Arrangementer i skoven
OM STIFTELSEN Fundats, Uddelingspolitik og Beretning Bestyrelse og direktion - Anbefalinger for god fondsledelse Persondata Naturbørnehave - Fasangården Dannerkollegiet Dannerboliger Hjælp til skolegang for afghanske børn Støtte til børn i Ukraine BOAS Jægerspris Samarbejdspartnere Boligudlejning Forpagtning Stiftelsen på skrift "Jægersprisere" Kontakt
OM LEGATER Fonden Mindefonden

Stiftelsen sikrer skolegang til sårbare afghanske flygtningebørn i Pakistan


I kølvandet på den akutte humanitære krise, der ramte Afghanistan sidste år, har Stiftelsen valgt at støtte UNHCR, FN’s Flygtningeorganisation, og deres indsats for at flere afghanske flygtningebørn i Pakistan kan komme i skole.
Frikvarter på en pigeskole i lansdbyen Khazana i Pakistan, hvor der bor mange afghanske flygtninge. © UNHCR/Asif Shahzad


I august 2021 eskalerede en i forvejen kritisk situation i Afghanistan, og siden har landet oplevet en akut humanitær krise. Vold, konflikt og usikkerhed har tvunget over 682.000 afghanere på flugt internt i landet i 2021, og over 63.000 mennesker er flygtet til Pakistan, som i forvejen huser mere end 1.4 millioner afghanske flygtninge.


Behovene for hjælp blandt de mange afghanske flygtninge i Pakistan er enorme, og børn er i særdeleshed udsatte. Der er omkring en halv million afghanske flygtningebørn i skolealderen i landet. Data fra UNHCR viser, at i marts 2020, lige før COVID-19 krisen ramte landet, gik kun 61 % af disse i skole – sammenlignet med 95 % af de pakistanske børn. Siden har COVID-19 medført, at endnu færre flygtningebørn har mulighed for at gå i skole.

Uddannelse er helt altafgørende for at skabe fremtidsudsigter og håb for disse sårbare børn, som har måttet forlade deres hjem og vante hverdag på grund af krig og konflikt.

Særligt antallet af piger, der ikke kommer i skole, er højt, og Pakistan er et af de lande i verden med det højeste antal af piger, der ikke går i skole. Der er mange faktorer, som hindrer pigers skolegang i Pakistan, såsom kulturelle barrierer, frygt for seksuelle krænkelser og fattigdom i familien. Uden skolens beskyttende miljø er disse piger mere udsatte i forhold til tvangsægteskaber og anden form for udnyttelse. UNHCR har derfor et særligt fokus på at sikre skolegang for flygtningepiger. 

 

Med en donation på 1,1 mio. kr. støtter Stiftelsen op om UNHCR’s vigtige arbejde med at sørge for uddannelse til de mange flygtningebørn i Pakistan gennem UNHCR’s flagskibsprogram ’Educate A Child’. Programmet sikrer skolegang til flygtningebørn i 14 lande verden over. I Pakistan finansierer UNHCR grundskoleuddannelse til omkring 56.000 flygtningebørn i over 146 skoler.

Støtten fra Stiftelsen til UNHCR gør det muligt at istandsætte klasselokaler og etablere ordentlige toiletfaciliteter samt uddanne og ansætte flere lærere, i særdeleshed kvindelige lærere. Det er indsatser, som er helt afgørende for at skabe et trygt læringsmiljø, der skal være med til at nedbryde kulturelle barrierer og sikre, at endnu flere flygtningebørn i Pakistan kan genopbygge deres liv gennem en uddannelse.


UNHCR, FN's Flygtningeorganisation, har et unikt mandat fra FN's generalforsamling til at lede det internationale arbejde med at beskytte og hjælpe mennesker, der er tvunget på flugt fra deres hjem på grund af krig, konflikt og forfølgelse. Vi mobiliserer livreddende nødhjælp som husly, mad og vand, hjælper med at beskytte flygtninges menneskerettigheder og udvikler varige løsninger, der sikrer, at flygtninge har et trygt sted at bo. Vi arbejder i over 130 lande, og vores dygtige medarbejdere er med til at beskytte og hjælpe millioner af mennesker hvert år.


Zakia er klasselærer på en skole i byen Peshwar i Pakistan. I starten var Zakias far imod, at hun skulle arbejde, men nu er begge hendes forældre stolte af hende. Med sin løn fra skolen kan Zakia sørge for, at hendes fire mindre søskende kommer i skole. © UNHCR/Asif Shahzad